Hei,

Tunnetko itsesi tällä hetkellä hyvin uupuneeksi ja koet, että harteilla on kuorma, jota et jaksa kantaa? Tai tuntuuko, että maailma on hyvin harmaa? Jopa pimeä ja edessä ei näy mitään valoa. Ehkä sinulla on vielä voimia, mutta pelkäät, että ne ehtyvät, jos elämä jatkuu pidempään nykyisenlaisena.

Olen elänyt tuollaiset vaiheet elämässäni ja kokemuksesta pystyn vakuuttamaan, että toivoa paremmasta todellakin on. Se kuitenkin vaatii paitsi voimien palauttamista, niin myös asioiden muuttumista – todennäköisimmin sekä työpaikalla että omissa ajattelu- ja toimintamalleissa. 

Oma uupumiseni syntyi monen asian yhteisvaikutuksena. Osa näistä uupumukseen ajaneista tekijöistä oli selkeästi nähtävissä alusta asti, mutta osan olen tajunnut vasta toipumisprosessin aikana. Henkilökohtaisia kokemuksiani olen avannut enemmän sivustollani www.tyouupumus.net

Näen erittäin tärkeäksi toipumisprosessissa, että uupunut ei jää yksin. Apua on monenlaista tarjolla, mutta ensikertalaisena uupujana ja voimien ollessa vähissä sitä on monesti vaikea löytää. Tarvitaan tukea näkemään erilaiset mahdollisuudet ja valoisampi tulevaisuus. Erityisen tärkeää on tunne, että tulee kuulluksi ja ei tarvitse pelätä uupumisen myöntämisen seurauksia. Nämä ovat minun palveluideni ydin. 

Yksi tapa hakea muutosta elämään ja edesauttaa parempaa palautumista toimii yhdellä, toinen toisella ja kolmas kolmannella. Uupuneen tilanne, toiveet ja tarpeet määrittelevät palvelun sisällön. Rohkaisen rohkeasti etsimään itselle sopivimmat tavat hoitaa itseään ja toimin tässä opastajanasi. 

Työuupumus on hyvin kokonaisvaltainen juttu ja siksi hoidon tulee mielestäni myös olla monipuolisesti tukevaa ja kulloisenkin voinnin mukaista. Näen tärkeänä työuupumustilanteissa eri tahojen yhteistyön ja toimin sen mukaisesti. Asioissa, joihin itselläni ei ole osaamista, ohjaan aktiivisesti kyseisen alan asiantuntijoiden luo. Uupumukseen voi liittyä monenlaisia terveydellisiä ja myös mielenterveydellisiä ongelmia, joissa oikea hoitotaho on terveydenhuollon ammattilaiset ja tällaista koulutusta minulla ei ole. 

Vahvinkaan ei pärjää aina yksin, vaan kaipaa tukea. Ensimmäiset askeleet kohti toipumista ja parempaan vieviä muutoksia ovat tilanteen tunnistaminen ja tunnustaminen. Sen jälkeen tulevat asian hyväksyminen ja toipumiseen tarvittavan ajan antaminen itselleen. Työuupunut helposti suorittaa edelleen myös toipumistaan, mutta toipuminen alkaa vasta, kun suorittamisesta pystyy päästämään irti. Hyvin monesti ihminen heivaa vähän tai lepää hetken ja jatkaa taas samaa uuvuttavaa elämäntapaansa. Jos haluat välttyä tilanteen toistumiselta, vaaditaan muutoksia, joista osa tapahtuu hyvin hitaasti. 

Haluan olla tukijasi ja opastajasi tällä polulla. 

 

Myötätuntoisin terveisin, 

Katariina Sampinen

Työuupuneen huoltaja

Työkykykoordinaattori, skeematerapiaan kouluttautunut valmentaja, NLP Practitioner ja LUONTAISET TAIPUMUKSET -valmentaja, työuupumuksen kokemusasiantuntija, Tyouupumus.net -sivuston sekä Tukea työuupumukseen facebook -sivun perustaja ja KTM

“Elämässä on erilaisia kausia. 

Uupumuskin on vain yksi niistä.”