woman-918981_1280

Alla on lueteltu tyypillisiä työuupuneen tuntemuksia ja tarpeita, joissa voin työuupuneen huoltajana auttaa. Tutustu tarkemmin klikkaamalla otsikoita, joihin vastauksesi on kyllä.

“Pakko, pakko, pakko.
Kiire, kiire, kiire.
Toi ja toi ja toi.
Tää ja tää ja tää.
 
Mutta tuon kulman takana odottaa lepohetki. Tai sitten tuon. Vai onko se sittenkin vasta tuon.

En enää tiedä. Enkä enää edes kykenisi rauhoittumaan lepäämään.”

Kun ihminen uupuu, työn tehokkuus laskee, koska ajatukset harhailevat, jäävät junnaamaan turhaan pieniinkin asioihin ja aivot sakkaavat. Tehtävistään on entistä vaikeampi selviytyä ja työntekijä joutuu tekemään niiden eteen entistä enemmän töitä. Ollaan kierteessä, jossa pitää pinnistellä entistä kovemmin entistä vähemmillä voimavaroilla. Näköala asioihin kapenee ja elämä on lähinnä jatkuvaa selviytymistaistelua. Voi tuntua, ettei enää kykene irtautumaan töistä lainkaan ajatuksissaan. Unenlaatu huonontuu. On vaikea karsia elämästään mitään, kun kaikki tuntuvat ihan välttämättömiltä. On vaikea vain olla ja pyrkiä rauhoittumaan. Ihan vain jo siksi, että se tuntuu niin väärältä.

Työuupuneen huoltajana autan sinua sallimaan itsesi levätä ja keskittämään ajatuksesi tähän hetkeen. Ymmärtämään, että lepääminen on suorastaan välttämätöntä, jotta voit toipua ja palata tekemiseen. Autan vaikka todella konkreettisin teoin sinua tekemään asioita, joista itse nautit. Nuo asiat voivat olla kadoksissa, mutta yhdessä löydämme niitä uudelleen. Rohkaisen kokeilemaan ihan uusiakin juttuja, joista voisi löytyä se jokin, mikä auttaa irtautumaan työpaineista. Ja autan priorisoimaan tekemisiäsi.  

Mietitkö onko vika vain sinussa? Onko jaksaminen vain kiinni asenteessasi? Onko sinulla tavallista heikommat voimavarat? Johtuvatko vaikeudet vain mielenterveydestäsi? Tai löytyykö syy huonosta kommunikaatiokyvystäsi? 

Hyvin suurella todennäköisyydellä vastaus kaikkiin näihin on EI. Työssä uupuvat ovat tutkimusten mukaan työhön orientoituneita ja motivoituneita. He ovat hyvin ahkeria, tarkkoja, tunnollisia ja vastuuntuntoisia eli ns. hyviä työntekijöitä. Jokainen meistä on kuitenkin erilainen ja tilanteet erilaisia. 

Työuupuneen huoltamolla autetaan laittamaan asiat mittasuhteisiin ja tarjotaan tietoa helpottamaan tilanteen hyväksymistä. Työuupuneen huoltaja tuo neutraalin näkökannan pohtimaan kanssasi uupumukseen ajaneita tekijöitä, jotta löydettäisiin uupumuksen juurisyyt, eikä laastaroida vain seurauksia.

Päässä ajatukset pyörivät kehää ja asiat tuntuvat vain kiertyvän enemmän solmuun ja negatiiviset asiat voimistuvan. Keho kipuilee ikävistä tunteista tai varoittelee stressin liiallisesta määrästä erilaisin oirein. Et kykene enää rauhoittumaan ja palautumaan – Kuulostaako tutulta?

Mielen voima on valtava. Niin negatiiviseen suuntaan kuin positiiviseenkin. Autan sinua ottamaan mielesi avuksesi toipumisessa erilaisin ajatuksia muokkaavin harjoittein sekä rentoutumisharjoituksin. Opastan sinulle menetelmiä, joilla saat ajatukset hallintaasi, herkistyt kuuntelemaan kehosi viestejä ja pystyt taklaamaan ikäviä mielleyhtymiä ja uskomuksia pois rasittamasta. Nämä taidot toimivat tärkeänä tukenasi myös uupumuksen jälkeisessä elämässä ja auttavat hallitsemaan stressiä ja jaksamistasi paremmin. 

Skeematerapiaan perehtyneenä valmentajana autan sinua muokkaamaan haitallisia ajatus- ja toimintamallejasi  niin, että uuvuttavan toiminnan noidankehä katkeaa. Tätä kutsutaan myös tunnelukkojen avaamiseksi. Tunnelukot ovat jo lapsuudessa tai nuoruudessa omaksuttuja keinoja sopeutua vaikeisiin tilanteisiin. Automatisoituneet toimintamallit haittaavat aktivoituessaan elämää ja ihminen palaa käyttäytymisessään lapsen tasolle.   

Voit testata millaisia tunnelukkoja sinulla mahdollisesti on kouluttajani sivustolla olevalla testillä.  Tyypillisiä uupuneiden tunnelukkoja ovat vaativuus, uhrautuminen ja epäonnistuminen, mutta moni muukin tunnelukko voi selittää osaltaan uupumusta. Löytyykö sinulta jokin edellä mainituista tai mahdollisesti jokin muu tunnelukko, jonka näet tuovan omaan elämääsi haastetta ja turhaakin painolastia? Autan sinua pääsemään siitä eroon ja omaksumaan tilalle parempia toimintamalleja. 

Elämässä on tärkeää perhe, ystävät,  terveys ja luonto. Totta. Näin varmasti monella ja nuo helposti luetellaan, jos aletaan puhua arvoista eli asioista, jotka ovat meille tärkeitä ja joita haluamme olevan elämässämme. Kun arvonsa on selkeyttänyt mielessään arkipäivän tekemisten tasolle asti, on paljon helpompi myös elää arvojensa mukaisesti. Arvoista saa näin myös yhden oivan apuvälineen, jolla välttää uupumuksen toistuminen. Työuupuneen huoltaja auttaa sinua arvotyöskentelyssä ja arvojen tuomisessa oikeasti osaksi arkea, jolloin ne toimivat hyvänä tukipilarin pienemmissä ja isommissa valinnoissa. 

Kun työuupumus on edennyt jo niin pitkälle, että olet jäänyt sairauslomalle palauttamaan voimiasi, tulee ehkä viimeistään eteen asiasta kertominen läheisille ja työpaikalla. Tapoja on toki monia, miten avoimesti asiasta laajemmin puhuu, mutta moni ehkä itsekseen pohdiskelee, että miten kannattaisi toimia ja kaipaa apuakin asian kanssa. Työuupuneen huoltaja on pähkäilykaveri tähänkin. Jos työuupunut kokee, että asiaan reagoidaan ikävällä tavalla, niin monesti kyse voi olla ihan siitä, että tilanne on ihan vieras ja työuupumusta ei tunneta riittävästi saati osata tapoja tukea. Nämä ovat tilanteita, joissa työuupuneen huoltaja voi olla tukena läheisten ja työyhteisön opastamisen kautta sekä tarjoamalla malleja kyseisiin tilanteisiin. 

Varsinkin työuupumuksen vaatiman sairausloman pitkittyessä tulee monenlaista vastaan liittyen työsuhteeseen ja asiat eivät välttämättä ole itselle vanhastaan mitenkään tuttuja. Kun on ihan loppu ja aihe on arka, niin tulee helposti myös tehtyä ylilyöntejä tai ylitulkintoja. Kaivatessasi tukea työnantajan kanssa käytäviin keskusteluihin esimerkiksi työnkuvan muuttamisesta, työkokeilusta tai muista jutuista, niin autan sinua ja voin tulla mukaasi esimerkiksi työterveysneuvotteluihin.

Tuntuuko taloudellisesti mahdottomalta jäädä lepäämään? Näyttäytyykö paperibyrokratia pelottavana sekavana viidakkona, johon ei löydy voimia yksin tarttua?

Talouteen liittyvät epävarmuustekijät eivät todellakaan helpota toipumista, vaan niistä muodostuu helposti yksi raskas taakka lisää. Minulla ei ole rahakonetta, jolla tämän ongelman voisin poistaa, mutta autan näkemään ja löytämään keinoja selvitä työkykykoordinaattorin koulutuksen sekä talouskokemukseni avulla ja voin auttaa todella konkreettisissakin asioissa. 

Oletko ehkä kokenut, että et ole tullut ongelmiesi kanssa kuulluksi? Tai kaipaatko kohtaamisia samanlaisia asioita läpikäyneen kanssa luodaksesi uskoa omaan toipumiseesi?

Kaikilla meillä on tietenkin omat tarinamme ja tilanteemme, mutta aina myös yhtäläisyyksiä esimerkiksi tuntemuksissamme. Koin itse vertaistuen löytämisen vaikeaksi, mutta kaipasin sitä kovin ja siksi Työuupuneen huoltajana sekä sivustojeni kautta haluan tarjota mahdollisuutta sitä nyt kaipaaville. 

“Rauha sisälläni. Kiitollisuus elämäni ihmisistä ja asioista.
Tunne, että elämä on nyt ja tässä.  Ja minä osaan nauttia siitä. Minnekään ei ole kiire.
Kun taas ryntäilen, säntäilen ja suoritan, muistutathan, miten hyvä minun oli.”

Jos on ollut uupumuksensa takia sairauslomalla ja vaikka tuntee sen aikana saaneensa voimansa takaisin, niin on ihan luonnollista miettiä, että miten pärjää palattuaan takaisin töihin? Miten välttää se, ettei luisu takaisin samanlaiseen tilanteeseen, mikä työuupumukseen vähitellen ajoi. Työuupuneen huoltaja voi toimia tässä tärkeänä tukipilarina antaen säännöllisesti apua tilanteen objektiiviseen arviointiin ja korjaavien toimenpiteiden toteutukseen.

Useampi kuin joka neljäs suomalainen kokee jossain kohtaa elämäänsä työuupumusta ja 2-3%:lla se muodostuu vakavaksi. Et siis ole todellakaan yksin uupumuksesi kanssa ja sinun ei tarvitse kyetä sitä yksin myöskään voittamaan. 

Olet mahdollisesti vähän pallo hukassa, että miten voisit lähteä tilannettasi ratkaisemaan, eikä ole tarpeenkaan tietää kovin tarkasti. Ensimmäinen iso askel on jo se, että olet ymmärtänyt ja myöntänyt, että jonkin tulee muuttua. Tälle sivulle on koottu esimerkinomaisesti asioita, joissa uupunut monesti kaipaa apua ja joissa työuupuneen huoltajana voin sinua auttaa. Vaikkei mikään näistä olisikaan se sinun suurin tarpeesi tällä hetkellä, älä silti epäröi ottaa yhteyttä. Mietitään yhdessä, miten siihenkin löytyisi ratkaisu. Tällaisista keskusteluista en veloita mitään. 

Huomioithan, että Työuupuneen huoltamon palvelu ei ole terveydenhuoltoa, vaan työuupunutta muuten ohjaavaa, neuvovaa ja tukevaa.

 

“Uupumus on mahdollisuus. 

Lopettaa yksi vaihe elämässä ja aloittaa uusi.”